Kadem-i Şerif Tekkesi - Samatya

Kadem-i Şerif Tekkesi veya Nakşi kadem tekkesi veya Halil Hamit Paşa tekkesi ; Suriçi Fatih İlçesi’nde, Kasap İlyas Mahallesi’nde Cerrahpaşa ile Samatya arasında Samatya Caddesi 72 numarada, Beyazıd-i Cedid Mescidi’nin yanında bulunmaktadır.

Kadem-i Şerif Tekkesi 1199/1784’de Sadrazam Halil Hamit Paşa tarafından tesis edilmiştir. Mimari özelliklerinden 19. yy’ın ortalarında yenilendiği belli olan tekkenin tevhidhanesi çökmüş, yakın zamana kadar kısmen mesken olarak kullanılan harem ve selamlık bölümleri ise harap durumda günümüze intikal etmiştir.

  • Görüntüleme: 16397

Yürüyerek tarihin içinden geçmek!

Fatih Camii’nden başlayıp Çarşamba’nın içinden geçerek Kariye’ye ulaşan bu rota, size tarihin içinde bir günlük yolculuk sunuyor.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in adım adım gezerek ortaya çıkardığı alternatif bir tarih ve kültür rotası olan güzergah, toplam 14 km uzunluğunda. Fatih Camii’nden başlayıp Çarşamba’nın içinden geçerek Kariye’ye ulaşan yolumuz, sonra surları takip ederek Haliç’e iniyor.

  • Görüntüleme: 17555

Fatih Külliyesi

Külliye ile aynı adı taşıyan semtte, Fevzi Paşa Caddesi'nin Haliç tarafı boyunca uzanır. Fatih Sultan Mehmed tarafından mimar Atik Sinan'a yaptırılan külliye 1463-1470 yılları arasında inşa edildi.Külliye, o döneme kadar Türk-İslam mimarisince yapımı ekleştirilen en büyük bina kompleksi olup, klasik mimarimizin ulaştığı önemli bir merhaleyi temsil eder.

Külliye bir cami etrafında çok planlı şekilde yerleştirilmiş medreseler, kütüphane, şifahane, tabhane, kervansaray çarşı, hamam ve daha sonra inşa edilen türbelerden oluşur.

  • Görüntüleme: 19021

Bozdoğan Kemeri

Geç Roma ve Erken Bizans dönemine ait su kemeri Hadrianus veya Valens Kemeri olarak da adlandırılmaktadır. Yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. 

Kentin su sıkıntısını çözmek için inşa edilen kemer zaman içerisinde tahrip olmuş, kentin Osmanlılara geçmesinden sonra Fatih Sultan Mehmed, su şebekesini onartırken kemeri de yeniden kullanıma uygun hale getirmiştir. Kemerin "Bozdoğan" ismini nasıl aldığı bilinmemektedir. Fatih Sultan Mehmed, Sultan II. Bayezid ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde kemere eklemeler yapılmıştır.

  • Görüntüleme: 20379

Kariye Camii (kariye müzesi)

Bugün Kariye Camii’nin tavan ve duvarlarını süsleyen Hz. İsa ve Meryem’in mozaik tasvirleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bu freskler, en iyi durumda günümüze ulaşmış freskler unvanını da taşıyor.

İstanbul'da Fatih  Edirnekapı semtinde bulunan Kariye Camii, Khora Manastırı’na ait bir kilise olarak inşa edildi. Manastırın VIII. Yüzyıl’da varolduğu kesin olarak bilinmekle birlikte manastırın IV .Yüzyıl’da yapıldığını ileri sürülüyor. “Chora” adının orijinal anlamı şehir dışı, kırsal alandır.  Roma şehir surlarından evvele ait olan, belki küçük bir kiliseye verilen isim, aynı yerde yapılan sonraki kiliselerin de adı olmuştur. Günümüzdeki küçük yapı 11 ile 14. yy.la tarihlendirilir.

  • Görüntüleme: 29114

Sayfa 1 / 2