Yedikule Gazhanesi 30 Yıl Sonra Yeniden Canlandı

İBB Miras tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları sonucunda İstanbul’un kültür hayatına kazandırılan Yedikule Gazhanesi, Müze Gazhane’den (Hasanpaşa Gazhanesi) sonra Avrupa yakasında İstanbulluların ve şehrimize gelen yerli ve yabancı konukların yeni buluşma noktası olmaya hazır.
Kara surlarının Marmara’yla buluştuğu noktada, İstanbul’un Suriçi mahallelerine gaz ve elektrik sağlamak için Yedikule’de Şehremanetçe (şehir idare teşkilatı) tarafından 1873’te Fransızlara yaptırılan Yedikule Gazhanesi, hem fabrika hem de sosyal amaçlı bir yapı olarak kurulmuştu.
Yaklaşık dört yüz feneri besleyecek, kapasitesi artırılarak Eyüp, Bakırköy ve Yeşilköy’e havagazı temin edecek Yedikule Gazhanesi 1880’de hizmete girdi.
İstanbul’da kurulan ilk “kamusal” gaz fabrikası olarak tarihe geçen tesisten elde edilen gaz, İstanbulluların aydınlatma ihtiyacında kullanıldı.
Şehremaneti 1887’den sonra işletmeyi 40 yıllığına Sirkeci İskelesi tüccarı Hasan Tahsin Efendi’ye verdi. 1926’da Üsküdar-Kadıköy Gaz Şirketi gazhaneyi satın aldı ve 19 yıl işletti. Gazhane, 1945’te İETT’ye bağlandı.
Bir endüstri mirası ve üretim sahası olan tesis, lojmanların ve atölyelerin kurulmasıyla eşsiz bir komplekse dönüşerek Suriçi’nde 1993 yılına kadar hizmet verdi.
Yedikule Gazhanesi’nde düzenlenecek etkinlikleri İBB sosyal medya hesaplarından takip edebileceğinizi de hatırlatalım :)
- Görüntüleme: 1733