Haliç'in köprüleri

 Tarih boyunca Haliç’in iki yakasını birleştiren köprülerin ilki 6.yüzyılda Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yaptırılan ‘Aghios Khalinikos Köprüsü’ydü. 12 kemerden oluşan bu taş köprünün Eyüp-Sütlüce arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Fatih Sultan Mehmet’in köprüsü; 1453’te İstanbul’un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet’in Haliç’i aşmak için bir köprü yaptırdığı bilinmektedir. Ayvansaray-Kasımpaşa arasındaki bu köprünün, gemilerin yanyana birleştirilmesinden oluşturulduğu tezi hakimdir.

Leonardo Da Vinci ve Michelangelo’ya teklif
Devrin padişahı II.Beyazıt 1502’de çağın ünlü düşün ve sanat adamı Leonardo da Vinci’den Haliç için bir köprü projesi istemişti. Fakat Leonardo’nun köprüsü Osmanlı Sultanı tarafından onay görmedi. Ardından Michelangelo’ya teklif götürüldü. Ne var ki Michelangelo bu öneriyi kabul etmedi.

Hayratiye Köprüsü
Padişah II. Mahmut, 1836 yılında Unkapanı-Azapkapı arasında ahşap bir köprü yaptırdı. Bu köprüye Hayratiye Köprüsü adı verildi. Geçiş ücretsiz olduğu için bu adı alan köprü, 400 m. uzunluğunda ve 10 m. genişliğindeydi.

Cisr-i Cedid Köprüsü
Sultan Abdülmecid’in annesi Valide Sultan tarafından 1845 yılında yaptırıldı. Köprüye ‘Cisr-Cedid’ adının yanı sıra ‘Valide Köprüsü’, ‘Yeni Köprü’, ‘Büyük Köprü’, ‘Yeni Cami Köprüsü’, ‘Güvercinli Köprü’ adları da verilmişti. Geçiş ücretliydi.

İkinci ve üçüncü köprü
İlk köprüyü beğenmeyen Sultan Abdülaziz, III. Napolyon’un İstanbul ziyareti için 1863 yılında daha geniş ve daha zarif bir ahşap köprü yaptırdı. 1875 yılında ise bu köprü, demir bir köprüyle değiştirildi.

Galata Köprüsü
II. Abdülhamit döneminde, 1912 yılında yaptırılan köprü, bir Alman firması tarafından 350 bin altın lirasına yapıldı. 466 m. uzunluğunda, 25 m. genişliğindeki bu yüzen köprü, 1992 yangınında kullanılmaz hale geldi.

Kaynak: Gaste

  • Görüntüleme: 17737